Sunday, March 9, 2008



Am vazut recent No Country for Old Man al fratiilor Coen.Filmul este interesant, un fel de road-movie in care un criminal psihopat Anton,(Javier Bandem-Oscar pentru rol secundar) il urmareste pe Lewlyn (Josh Broiln) iar seriful Ed(Tommy Lee Jones) incerca sa il prinda pe primul si sa il salveze pe al doilea.Insa subiectul este numai un pretext, la fel ca si geanta cu bani in jurul careia se invarte actiunea.De pe la jumatatea filmului nici nu mai conteaza ce se intampla cu banii..filmul devenind o meditatie asupra naturii umane, a raului absolut.Ideea de la final este ca in lume este si va fi intotdeauna prea mult rau pentru a fi invins si ca nu putem face nimic.

Este un film destul de dur si vizual si ca mesaj insa il recomand, chiar si numai pentru jocul lui Javier Bandem si mesajul de la final.

1 comment:

ALexS said...

Intr-adevar, filmul arata cum raul persista in lume in ciuda celor care ar trebui sa-l combata, insa nu cred ca mesajul ar fi ca "nu putem face nimic" pentru a-l opri. Mai degraba, filmul este despre drama serifului (Tommy Lee Jones) care, imbatranind, se vede din ce in ce mai aproape de tatal sau, de inaintasi in general, fata de care el clar se considera un trist epigon. Seriful este pus in fata destinului inaintasilor care au ocupat functia lui: moartea, aparent inutila si fara glorie, "in the line of fire". Dupa parerea mea, exista 2 scene care ar putea dezlega ghemotoacele narative: discutia cu batranul care ii spune "You can't stop what's coming", iar asta poate fi interpretata ca trimitere la nebunia ucigasului (Javier Bardem), dar mai degraba este vorba despre batranete si neputinta. A doua scena este intrarea in motel (locul unde fusese ucis personajul lui Josh Broiln), unde Bardem il pandeste pe Jones, si pentru un moment s-ar zice ca il va ucide si pe acesta. Seriful este clar depasit de evenimente in acel moment, si hotaraste in sinea sa pensionarea, capitularea in fata unui rau mult prea parsiv, sau pur si simplu in fata noilor vremuri care il coplesesc.